Terug naar blog

Hoe kies je de beste fietshelm? Een complete gids

vrijdag 13 september 2024

Of je nu dagelijks naar het werk fietst of een fervent wielrenner bent, een fietshelm is een van de belangrijkste uitrustingsstukken die je kunt dragen.

Hoe kies je de beste fietshelm? Een complete gids

Een goede fietshelm biedt niet alleen bescherming bij een val, maar het kan ook je leven redden. Maar hoe kies je de juiste fietshelm met zoveel verschillende opties op de markt? In dit bericht geven we je de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de perfecte fietshelm, zodat je veilig en comfortabel kunt fietsen.

Waarom is een fietshelm belangrijk?

Fietshelmen verminderen het risico op hoofdletsel met maar liefst 70%. Bij een ongeval kan de impact op je hoofd verwoestende gevolgen hebben, en een helm helpt deze impact te absorberen. Of je nu op een stadsfiets, mountainbike of racefiets rijdt, een helm is altijd een verstandige keuze.

1. Soorten fietshelmen: welke past bij jou?

Er zijn verschillende soorten fietshelmen, elk ontworpen voor een specifiek type fietser of activiteit. Hier is een overzicht van de meest voorkomende types:

  • Stadsfietshelm: Deze helmen zijn ontworpen voor recreatief gebruik en dagelijks woon-werkverkeer. Ze zijn vaak eenvoudig, hebben een comfortabele pasvorm en bieden voldoende ventilatie. Perfect voor een ontspannen rit door de stad.

  • Racefietshelm: Deze helmen zijn lichtgewicht, gestroomlijnd en hebben extra ventilatie om je koel te houden tijdens intensieve ritten. Ze zijn speciaal ontworpen om aerodynamica te bevorderen, wat belangrijk is voor wielrenners.

  • Mountainbikehelm: Deze helmen bieden extra bescherming aan de achterkant van het hoofd, omdat mountainbikers vaker vallen op ongelijke terreinen. Ze zijn robuuster en hebben een vizier om je ogen te beschermen tegen zon en modder.

  • Enduro/Fullface-helm: Ideaal voor downhill en enduro rijden. Deze helmen bieden maximale bescherming, inclusief een kinbeschermer, en zijn geschikt voor hoge snelheden en technisch uitdagende afdalingen.

Abus Hyban 2.0 stadsfietshelm

Abus Hyban 2.0 stadsfietshelm

€ 49,95

Beschikbaar op Bol.com

Abus PowerDome Racehelm

Abus PowerDome Racehelm

€ 119,95

Beschikbaar op Bike Totaal

Lazer Impala MTB helm

Lazer Impala MTB helm

€ 139,95

Beschikbaar op Bike Totaal

2. De juiste maat: hoe zorg je voor een goede pasvorm?

Een helm moet goed passen om maximale bescherming te bieden. Te groot, en de helm kan verschuiven bij een val; te klein, en het wordt oncomfortabel om te dragen. Hier zijn enkele tips om de juiste maat te vinden:

  • Meet je hoofd: Gebruik een meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, net boven je wenkbrauwen. Dit geeft je een goede indicatie van de maat die je nodig hebt. Helmen worden meestal in centimeters aangegeven (bijvoorbeeld 54-58 cm).

  • Probeer verschillende maten: Een helm moet stevig zitten, zonder te strak te voelen. De helm moet horizontaal op je hoofd zitten en mag niet kantelen naar voren of achteren. Veel helmen hebben een draaiknop aan de achterkant om de pasvorm aan te passen.

  • Bandjes controleren: De bandjes moeten goed vastzitten onder je kin en de vorm van een ‘Y’ maken rond je oren. Zorg ervoor dat je ze kunt vastmaken zonder dat ze knellen, maar ook niet los zitten.

Man zet een fietshelm op

3. Ventilatie en comfort

Als je veel fietst, vooral op warme dagen, is ventilatie belangrijk om je hoofd koel te houden. Racehelmen en mountainbikehelmen hebben doorgaans meer ventilatieopeningen dan stadshelmen, wat helpt om lucht door de helm te laten stromen.

Daarnaast moet de binnenvoering comfortabel zijn. Veel helmen hebben vochtafvoerende pads die zweet absorberen en geuren tegengaan. Controleer of de pads afneembaar en wasbaar zijn voor extra hygiëne.

4. Gewicht: lichtere helmen voor langere ritten

Vooral bij langere ritten kan het gewicht van een helm een rol spelen. Lichtere helmen zijn comfortabeler en minder vermoeiend voor je nek. Racefietshelmen staan erom bekend dat ze bijzonder licht zijn, vaak gemaakt van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel om gewicht te minimaliseren zonder in te boeten aan veiligheid.

5. Kinderhelmen: Veiligheid Eerst

Kinderhelmen zijn speciaal ontworpen om het hoofd van een kind optimaal te beschermen tijdens het fietsen. Ze zijn lichter, comfortabeler, en vaak voorzien van felle kleuren en patronen om aantrekkelijk te zijn voor kinderen. Het is belangrijk dat de helm goed past en verstelbare bandjes heeft, zodat hij niet verschuift tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan veiligheidsnormen zoals CE of CPSC.

Abus Smiley 3.0 ACE led kinderhelm

Abus Smiley 3.0 ACE led kinderhelm

€ 69,95

Beschikbaar op Bike Totaal

Suotu Kinderhelm

Suotu Kinderhelm

€ 29,98

Beschikbaar op Bol.com

Bobike One Plus kinderhelm

Bobike One Plus kinderhelm

€ 29,11

Beschikbaar op Bol.com

6. Extra veiligheidskenmerken

Naast de basisbescherming bieden sommige helmen extra technologieën die de veiligheid verder verbeteren:

  • MIPS (Multi-directional Impact Protection System): Dit is een extra laag in de helm die mee draait met je hoofd bij een schuine impact, waardoor de kans op hersenschade wordt verminderd. Veel premium helmen hebben tegenwoordig een MIPS-systeem.

  • Reflecterende elementen en verlichting: Voor stadsfietsers is zichtbaarheid essentieel. Kies een helm met reflecterende strips of ingebouwde verlichting, zodat je goed zichtbaar bent in het donker.

  • Vizier of zonneklep: Vooral voor mountainbikers of offroad-rijders is een vizier handig om je ogen te beschermen tegen zon, regen of modder. Sommige racehelmen hebben ook geïntegreerde vizieren die wind en insecten buiten houden.

Abus MoDrop MIPS MTB helm

Abus MoDrop MIPS MTB helm

€ 129,95

Beschikbaar op Bike Totaal

Abus MoTrip MTB helm | BikeTotaal

Abus MoTrip MTB helm | BikeTotaal

€ 69,95

Beschikbaar op Bike Totaal

Abus LED urban helm

Abus LED urban helm

€ 199,95

Beschikbaar op Bike Totaal

7. Stijl: veiligheid met een persoonlijk tintje

Je helm moet niet alleen veilig zijn, maar ook een beetje stijlvol. Helmen zijn er in allerlei kleuren en ontwerpen, zodat je er een kunt kiezen die past bij je smaak of fietsoutfit. Of je nu gaat voor een minimalistische, matte zwarte helm of een opvallend neonontwerp, de keuze is aan jou.

Vrouw met fietshelm op een fiets

Investeer in kwaliteit

Helmen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van budgetvriendelijke modellen tot high-end helmen met alle toeters en bellen. Een duurdere helm biedt vaak betere ventilatie, lichter gewicht, en extra veiligheidsfuncties zoals MIPS.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor een goedkope optie te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat je betaalt voor je veiligheid. Investeer in een helm van hoge kwaliteit die gecertificeerd is volgens internationale veiligheidsnormen (bijvoorbeeld CE of CPSC).

Het kiezen van de juiste fietshelm is een combinatie van comfort, stijl, veiligheid en functie. Of je nu een recreatieve fietser of een professionele wielrenner bent, een kwalitatieve helm is onmisbaar. Neem de tijd om de juiste maat, het juiste type en de juiste extra's te kiezen, en zorg ervoor dat je altijd veilig de weg op gaat.

Maak een verlanglijstje online aan

Maak je verlanglijst aan

Sta je klaar om de wereld van WishUp te verkennen en wil je eveneens een gratis verlanglijstje maken? Het is heel eenvoudig en binnen enkele minuten heb je je eerste wenslijstje gevuld met cadeau-ideeën.

WishUp is en blijft gratis voor iedereen. Je kunt zoveel online verlanglijstjes maken als je wilt en ook zoveel cadeaus toevoegen als je maar wilt. 🙌🏻